Haber

CHP’nin “Yürütme Organının Meclis Üzerindeki Vesayetinin Araştırılması” Önerisi AKP ve MHP Milletvekillerinin Oylarıyla Reddedildi

CHP, TBMM’nin vesayetinin soruşturulması için yürütmenin verdiği önergenin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini önerdi. Teklif, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Önümüzdeki ilk seçim referandum şeklinde bir seçim olacak. Adam rejimi mi kuvvetler ayrılığı mı keyfilik mi yoksa hukuk devleti mi? Tek adam aklı mı sağduyu mu? Tek adamın iradesi istişare” , kollektif iş mi liyakat mi sadakat mi mafya mı uyuşturucu baronları cinayet şebekeler mi hukuk mu buna milletimiz karar verecek aslında milletimiz kararını vermiştir. büyüklük devri bu sistemin nasıl yanlış olduğunu, kuvvetler ayrılığını nasıl yok ettiğini yaşayarak gördü.Sonuç ortada, tablo ortada.Bu sistem “Saray iflas etti” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün, CHP’nin yürütme organının meclis vesayetinin soruşturulmasına ilişkin teklifi, bir önceki teklifin bugün görüşülecek önergesi görüşüldü.

“BU DOLANDIRICILIK SİSTEMİ, 85 MİLYON, TÜRKİYE İÇİN GERÇEK BİR HAYAT SORUNU HALİNE GELDİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “16 Nisan 2017’de yapılan haksız anayasa değişikliği ile 85 milyon kişiyi tek adam sistemine sürüklediniz. Normalde OHAL zamanlarında bu tür köklü değişiklikler, referandumlar, cumhurbaşkanlığı gibi olaylar olur. , Milletvekilleri Seçim demokratik hiçbir ülkede olmaz Türkiye’ye çok büyük kötülük yaptınız Öyle ucube bir sistem kurdunuz ki şimdi bu ucube sistem 85 milyon Türkiye’nin beka sorunu haline geldi Çünkü 85 milyon milletvekili alıyor. kişi başına düşen “Milli gelirimiz her geçen gün azalıyor. Devletin temeli olan adalet çürüyor” dedi.

“ÖYLE BİR DOLANDIRICILIK SİSTEMİ OLUŞTURDUNUZ Kİ HEM MECLİS HEM YARGI ÜZERİNDE AĞIR BİR ÖĞRETİ OLUŞTURDUNUZ”

Muharrem Erkek yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yasama, yürütme ve yargı erkleri bir elde toplanırsa, bu yetkilerin bir kişiye verilmesi toplum için, ülke için en büyük tehlikedir. Artık kimsenin can ve mal güvenliği kalmamıştır. Temel haklar. ve hürriyetler garanti değil.’nin yetkisi gasp edilmiş, buna uymak zorunda kalacaksınız. öyle canavarca bir sistem kurdunuz ki hem mecliste hem de yargıda ağır bir vesayet oluşturdunuz. Kurtuluştan, müesseseden çıktı.Siz verdiniz, hukuk buradan çıktı.Meclisin artık prestiji, prestiji kalmadı.

“TEK ADAMIN İRADESİ, DANIŞMANLIĞI, TOPLU ÇALIŞMA”

Bütün sıkıntılarımızın sebebi, Cumhuriyet tarihimizin en derin siyasi ve ekonomik krizini yaşıyor olmamızdır. Bunun temel sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında yapılan keyfilik, hukuksuzluk, yetersizlik ve adaletsizliktir. Bunların hepsini değiştireceğiz. Bundan sonraki ilk seçim aynı zamanda referandum şeklinde bir seçim olacak. Milletimiz yeni başkanını TBMM seçecek. Ama aynı zamanda Türkiye de bir karar verecek. Bu adaletsiz sistem devam mı etmeli yoksa değişmeli mi? Tek adam rejimi mi kuvvetler ayrılığı mı? Keyfilik mi yoksa hukukun üstünlüğü mü? Bir kişinin aklı mı yoksa ortak akıl mı? Tek adamın iradesi, istişare, kollektif çalışma? Liyakat mi, sadakat mi? Mafya, uyuşturucu baronları, cinayet çeteleri; kanun mu Milletimiz karar verecek. Aslında milletimiz kararını vermiştir. İnanılması güç bir dönemde yapılan o iğrenç anayasa değişikliğine ‘evet’ diyenlerin çoğu, bu sistemin ne kadar yanlış olduğunu ve kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdığını yaşayarak görmüşlerdir. Sonuç orada, masa orada. Bu sistem iflas etti.

“BU DOLANDIRICILIK SİSTEMİNİ, BU ADALETSİZ DÜZENİ BİRLİKTE DEĞİŞTİRECEĞİZ”

Partili başkanlık sistemini hep birlikte bitireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı parti başkanı olmayacak. Bir siyasi partinin genel başkanı, Anayasa Mahkemesine, Danıştay’a veya mahkemelere yargıç atayamaz. Parti başkanlık sistemini kaldırdığımızda, devletin valisi kendisini bir siyasi partinin il başkanı olarak görmeyecek. Bu ucube sistemi, bu adaletsiz düzeni hep birlikte değiştireceğiz. Demokratik hukuk devletini hep birlikte kuracağız. Siz de rahatlayacaksınız. Siz de bu ağır vesayetten kurtulacaksınız. Bu kürsüde atanan bakanların seçilmiş milletvekillerine yönelik ağır hakaretlerine hep birlikte son vereceğiz.”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Şube, “CHP’nin grup önerisini canı gönülden destekliyoruz. Aynı önergeyi 8 Temmuz 2019’da 167 sayılı önergeyle Meclis’e sundum. O dönemde önerimiz reddedildi. Ama umarım siz de beğenirsiniz.” teklif süre sonunda gerçekleşecek kabul edilecek kabul edilecek bugün umutluydum küme toplantısında milletvekillerine dönerek yüksek sesle ‘iradeniz ipotek olmasın’ diye bağırıyordu cumhurbaşkanı.

“ANAYASAL MAHKEMESİ VE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINA UYMAYAN BİR SİSTEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını dinlemeyen bir sistemle karşı karşıyayız. Yargı uygulama ve denetim açısından çökmüş bir sistemle karşı karşıyayız. Bu nedenle vesayetin boyutunu, etkisini ve sonuçlarını araştırmak amacıyla Meclisi bu vesayetten kurtaracak önerilerde bulunulmuştur.” Kararlılık için bu öneriyi destekliyoruz. Ayrıca her şeyi bir aile işine çevirmişsiniz. Yani Sayıştay Başkanı’nın kardeşini YSK Başkanı olarak seçtiniz. Sistem her zaman kardeş ve akraba üzerine kuruludur” dedi.

“MEVZUATI, YÜRÜTMEYİ VE YARGIYI GÜÇLENDİRİYORUZ, KARŞILIKLI KOORDİNASYONU DURUMA TAŞIYORUZ”

AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, “Anayasal literatüre baktığımızda ‘sert kuvvetler ayrılığı’ tabiri parlamenter sistem için değil başkanlık sistemi için kullanılıyor. Bu vesileyle söylenen sözlerin deşifre olduğu çok açık. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmesine rağmen aslında bütün bu vesayet merkezleri kaybedilmiş, yasama, yürütme ve yargı erkini tamamen temele dayalı olarak güçlendirerek karşılıklı koordinasyonu sağlayacak konuma getirdik. Halkın iradesine bağlı” dedi.

“BİR SENİN YETMEZ, ALTI BAŞKAN GETİRİRSİN”

Aydın, Millet İttifakı ile ilgili, “Partili cumhurbaşkanı dediniz. Altı Levha’nın açıklamalarına bakıyoruz. Ya yetmez altı cumhurbaşkanı getiriyorsunuz. ‘Cumhurbaşkanı önce etkisiz, etkisiz kalacak’ diyorsunuz. altı partinin başkanları tamam demeden imzalarlar.Böyle bir yöntem kabul edilmez.yapılabilir mi?” eleştirdi.

“Markalandırdığınız 10 Yıl, Yapısal Reformları Yapamasanız Da ‘En İyi Dönemimiz’ Dediğiniz Parlamenter Sistemdi”

Aydın’a yanıt veren Muharrem Erkek, “Hatip, ‘Başkanlık sisteminde katı bir kuvvetler ayrılığı var’ dedi. Aynen öyle ama bu ucube sistem başkanlık sistemi değil biz cumhurbaşkanı seçmedik cumhurbaşkanı seçtik parti başkanıydınız övündüğünüz 10 yıl var o dönem parlamenter sistemdi dediğin Yapısal reformları yapamasanız da ‘en iyi dönemimiz’di. Onun için güzeldiniz. Denge kontrolü vardı” dedi.

“BU NEDİR? İTTİFAK GÖRÜNÜMÜNDE BİR KOALİSYON”

Tüm gücü bir bireye verirseniz, işte resim. Yoksulluk, yolsuzluk, ahlaki yozlaşma, her şey var. Tüm gücü bir bireye verdin. ‘Table of Six’ diyorsun ve sana bir şey söyleyeyim. Bir kişinin aklı mı yoksa ortak akıl mı? Demokrasinin temeli istişaredir, uzlaşmadır. Osmanlı döneminde bile bir sadrazam, bir bakanlar heyeti vardı. istişare vardı. Ülkeye ne yaptın? Her şeyi batırdın, hala bu ucube sistemi savunuyorsun. Bu ülkeye bu pisliği yapmayın. Bu sistemi değiştirelim. Şu anda koalisyon yok mu? AKP, MHP, Vatan Partisi, Doğu Perinçek, Büyük Birlik Partisi koalisyon değil mi? Bu nedir? İttifak görünümlü koalisyon. Daha kötü bir tabloya getirdin. Özal, Demirel dönemi, Cumhuriyetin ilk yılları, Türkiye’nin en başarılı dönemleri; hepsinin parlamenter sistemle yönetildiği dönemler.”

CHP’nin önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu