Geleceğe ışık tutan kadınlar bir araya geldi: Cinsiyet eşitliği tercih değil zorunluluk

İş Bankası’nın ev sahipliğinde bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliğinde iş, girişimcilik ve spor dünyasından kadınlar hikayelerini paylaştı ve kadınların toplumsal dönüşümdeki rolünü anlattı.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, kadınların önlerindeki engeller kaldırıldığında hem ekonomik hem de sosyal kalkınma anlamında çok önemli mesafe kat edileceğini söyledi. Erdem, “Son verilere göre dünyada 119 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. Eğitimden mahrum kalan bir neslin gelecekte istihdam piyasasında yer alması, günümüz teknolojilerine adapte olması mümkün değil” dedi.
‘CİNSİYET EŞİTLİĞİ BİR ZORUNLULUK’
Araştırmalara göre gelecek 10 yılda eşitsizliklerin azaltılması durumunda küresel ölçekte milli gelir artış hızının iki kat artacağını gösterdiğini söyleyen Erdem, bu veriler ışığında toplumsal cinsiyet eşitliğinin tercih değil zorunluluk olduğunu vurguladı.
Türkiye’de yönetimde kadın oranı yüzde 20 iken, İş Bankası’nda bu oranın yüzde 42’ye yaklaştığını anlatan Erdem, “34 yılı geride bıraktığım bu kuruma ilk girdiğim zamanki heyecanı meslek hayatımın her aşamasında hissetmiş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu süre boyunca cinsiyet benim için hiçbir zaman engel olmadı. Kişisel yetkinliklerimle bu kariyer yolculuğunu yapmış olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Erdem, 2023’te Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ni yayınladıklarını hatırlatarak, kadın girişimcilere 5 yıl içinde 100 milyar TL finansman sağlama ve finansal okuryazarlık programları ile 15 bin kadın girişimciye eğitim verme taahhütlerini sürdürdüklerini söyledi.
UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban ise “Toplumsal cinsiyet eşitliği için, önümüzdeki yol, artık doğrudan yapısal sorunlara odaklanmamızı ve uzun vadeli stratejiler geliştirmemizi gerektiriyor” diye konuştu.
Etkinlikte ‘Sporla Değişen Dünyalar’ panelinde, milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, milli voleybolcu İlkin Aydın ve ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, sporda cinsiyet eşitliği ve kadınların temsiliyetinin artırılmasına yönelik görüşlerini paylaştı.
‘Kadınların Gücüyle Dönüşen Dünya’ panelinde ise Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli; BM FAO Küresel Gıda Kahramanı Şef Ebru Baybara Demir ve FutureBright Group Kurucusu Akan Abdula ekonomik dönüşüm, kadın liderliği ve toplumsal normlardaki değişimi değerlendirdi
‘Köklerden Geleceğe: Umut Yeşerten Kadınlar’ panelinde de Kars Kazevi Kurucusu Nuran Özyılmaz, Natural Kapıdağ Kurucusu Beyza Aydın ve Baltalı Gıda Hayvancılık Kurucusu Funda Özer Baltalı hikayelerini paylaştı.
(HABER MERKEZİ)