Teknoloji

Kapsam genişletildi: Dört ürün daha yenilenip satılabilir

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yenilenmiş Eserlerin Satışına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, kullanılmış eşyaların yenilenmesi ve yeniden satışına ilişkin başvuru usul ve esaslarını düzenlemektedir.

Buna göre akıllı saatler, bilgisayarlar (dizüstü, masaüstü bilgisayarlar), oyun konsolları ve modemler de yenilenebilecek ve kullanıma açılabilecek çalışmalar arasında yer aldı.

Pil kapasitesi yüzde 85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş işler şeklinde satışa sunulabilmesi için pillerin değiştirilmesi gerekiyordu.

Yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olmaları koşuluyla, ayrı bir yenileme yetki belgesine ihtiyaç duymadan, yönetmelikte belirtilen tüm işler için yenileme yapabilecek.

Söz konusu merkezler, yönetmelikle belirlenen işlerin imalatçısı veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi imzalayabilecek. Belirlenen işlerin imalatçısı veya ithalatçısı olan ticari işletmelerin yenileme merkezleri, bu işler için zorunlu yetkili servislerden biri olarak faaliyet gösterebilecek.

Yenilenen bir eser birden fazla yenilemeye tabi olabilir.

SERMAYE TABANI ARTTI

Yenileme yetki belgesi almak için gerekli ödenmiş sermaye tabanı da 10 milyon liradan 30 milyon liraya çıkarıldı.

Yönetmeliğin yayım tarihinin verdiği prestij ile yenileme yetki belgesine sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye bedeli 30 milyon liranın altında olanlar 1 Ocak 2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını 30 milyon liraya tamamlayacak. .

Yenilenen çalışmalarda ayırt edici logo kullanılabilir.

Yönetmelikte yenileme merkezlerinin şubeleştirilmesine ilişkin de düzenleme yapıldı.

YENİLEME MERKEZLERİ ŞUBE AÇABİLİR

Buna göre, yenileme merkezi, yönetmelik kapsamında yürütülen faaliyetlerin tamamının veya bir kısmının gerçekleştirilmesi için sermaye kuralı dışında başka kurallar getiren kendisine bağlı şubeler açabilecektir. Şubenin faaliyete geçebilmesi için, Bakanlıkça veya Türk Standartları Enstitüsü tarafından şubeler için belirlenen yönetmelik veya standartlara uygun olarak alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması ve Bakanlığa bildirimde bulunması gerekir. Yönetmelik kapsamında, şubeler tarafından yürütülen faaliyetlerden şube ve bağlı bulundukları yenileme merkezi müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacaktır.

Yönetmelik ile belirlenen tadilatlı eserlerin uzaktan bağlantı araçları kullanılarak satışa sunulması halinde, bu eserlerin kullanılmamış eşya ve diğer kullanılmış eşyadan ayırt edilebilecek şekilde farklı bir kategoride satılması zorunlu olacak. Tadilat merkezi, şube, yetkili satıcı ve yetkili alıcı, yenilenen işler için Bakanlıkça belirlenen ayırt edici logoyu reklam ve tanıtımlarında kullanabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu