Kremlin: Scholz ve Macron arabuluculuk şansını kaybetti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bağımsızlıklarını kaybettiklerini, “Ukrayna sorununun” çözümünde arabuluculuk yapamayacaklarını belirtti.
Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’ınPeskov’a göre, İzvestia“Hem Sayın Macron hem de Sayın Scholz, yüzeysel de olsa arabuluculuk yapabilecekmiş gibi davranıyorlar gibi görünüyor. Ama gerçek şu ki, elbette şanslarını kaybettiler. Çünkü bu hikayede bağımsızlıklarını kaybettiler.” .
Bu iki liderin “kendi ülkelerinin zararına bile olsa Washington’da alınan kararlara uymayı tercih ettiklerini” savunan Peskov, diğer yandan Vladimir Putin’in “Avrupalı liderlerle diyaloğu sürdürme ihtimalinden asla vazgeçmediğini” söyledi.
“Sınırlarımızda NATO’nun varlığını göz ardı edemeyiz”
Rusya’nın sınırlarına yakın bir ülkede milliyetçi bir rejimin güçlenmesine izin veremeyeceğini ve gerekli tedbirleri alacağını vurgulayan Kremlin sözcüsü, “Sınırlarımızın birkaç kilometre ötesine NATO füzelerinin ve askeri altyapının konuşlandırılmasına tahammül edemeyiz.”
Röportajda olası arabulucuların katılımıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Peskov, “Kimse arabuluculuğa karşı çıkmıyor. Bir arabulucu faydalı bir şey yaparsa memnuniyet duyarız.”
“Putin ile Erdoğan arasındaki bağ devam edecek”
RBCTelevizyona röportaj veren Peskov, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arasındaki ilgiye de değinerek, iki liderin yakın gelecekte olası bir görüşme için iletişim halinde kalacaklarını ve böyle bir görüşmenin yapılmasının planlandığını ifade etti. Gerektiğinde hızlı bir şekilde organize edilecektir.
Peskov, Erdoğan ve Putin için “Sizler de biliyorsunuz ki sık sık telefon görüşmeleri yapıyorlar ve karşılıklı ziyaretleri hızla koordine edilebiliyor” dedi. Bir sonraki toplantı için bir yıl daha beklememeyi kabul ettiğini” ve “Gerekirse oldukça hızlı bir şekilde buluşacaklarını” ifade etti.
Ankara’nın hem Rusya, hem Avrupa Birliği (AB) hem de ABD (ABD) ile ilişkilerini nasıl dengeleyebildiği sorulduğunda Dimitri Peskov, “Türk yönetiminin ve bir bütün olarak Türkiye’nin yüksek derecede bağımsızlığı, Kuzey Kore’nin Atlantik İttifakı.” “NATO üyesi olsalar bile bu onların kendi çıkarlarını açıkça tanımlamalarına ve önceliklendirmelerine olanak tanıyor.” Peskov, cevabının devamında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin sorunun (Ukrayna Savaşı) tüm taraflarıyla ilişkilerini sürdürebilmesinin, Rusya ile dostane ve yapıcı bir ilişkiye sahip olmasının ve bir ülke olmasının nedeni budur. (çatışmada) yasal olarak değil, fiili olarak müzakere ortağıdır”.
DW / ET, İngiltere
DW Türkçe’ye VPN üzerinden nasıl erişebilirim?