Haber

Mucizevi ‘pakong’ bitkisiyle Sakarya’da bir ilk. Hayvancılık cazip hale gelecek

SAKARYA (İGFA) –Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kentsel tarıma yeni bir vizyon getirmek ve Sakarya’yı dünyada tarımda en güçlü üretim kapasitesine sahip şehirlerden biri haline getirmek için yepyeni projeler üretiyor.

Akyazı Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, Uygulamalı Tarım Eğitim Merkezi (UTEM), Sakarya Melen Botanik Vadisi (60 kilometre hasat alanı) projeleri ve şehrin dört bir yanındaki hasat çalışmalarıyla tarımda Türkiye’nin marka şehri olan Sakarya, keyifli bir proje daha.

Yüksek Ziraat Mühendisi olan ve bu alanda yarım asırlık tecrübeye sahip Önder Ekrem Yüce’nin girişimiyle Şili’de yetiştirilen “pakong” bitkisi zorlu bir sürecin sonunda Sakarya’ya getirildi. Mısır familyasına ait olan bu bitki Adapazarı’nda 5 dönüm araziye silaj bitkisi olarak dikildi. Aynı bölgede mısırdan 8 kat daha fazla verim sağlayan ve besin değeri mısırdan 5 kat daha yüksek olan bu bitkinin, yem maliyetlerini yüzde 50 oranında düşürerek hayvancılığı cazip hale getirmesi bekleniyor.

SAKARYA TARIMINDA DÖNÜM NOKTASI

İki farklı renk ve iki farklı çeşidin ilk hasadı beklenen verimi sağladı. Sakarya’daki Pakong fabrikasında ilk hasadı traktörün direksiyonuna geçen Lider Ulu yaptı. Bitkiyi sıradan solucan gübresi ve suyla beslemediklerini belirten Aziz, Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişimini “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Bu mucizevi bitkinin hasat hacmini genişleterek Sakarya’daki hayvan yetiştiricilerinin yem maliyetini yarı yarıya azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Büyük, tüm çiftçileri tesisi incelemeye davet etti.

KÖKEN ŞİLİ VE YÜKSEK DÜZEY ADAPTASYON

Başkan Aziz, “Bu bitki bir silaj bitkisidir. Mısırda silaj günlük olarak yapılmaktadır. Bu bitki besin değeri açısından mısırdan çok daha gelişmiştir. Bunu yılda 3 kez ekiyorsunuz ve 7 yıl kesmeden hasat ediyorsunuz. Menşei Şili ve tohumlar oradan elde edildi.Adaptasyon yetenekleri gözlemlendi ve mükemmel verim aldık.Mısırdan 8 kat verim, mısırdan 5 kat daha yüksek besin değerimiz var.Kendi manda çiftliğimizde kullanacağız. Bunu Sakarya’da hayvancılık yapan tüm kardeşlerimize gösterelim. Evde büyükbaş hayvan besleyen üreticilerimiz bundan faydalanmalı. Maksimum verim sağlayan mucizevi bir ürün” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmayla tarımda önemli bir adım attığını belirten Lider Büyük, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi yeni bir vizyonla farklı bir projeyi Sakarya’ya kazandırdı. Tarımda önemli bir adım daha atıldı. Bu da projelerden bir tanesi. mısırın önemli şehirleri ve silaj açısından en verimli şehrimiz.Biz de bu silaj bitkisini Sakarya’ya getirdik.Bu mucizevi bitki ekiplerimiz tarafından sıradan gübre ile değil, solucan gübresinin katı ve sıvı formları ile yetiştirildi. Çiftçilerimiz için milat olacak bir projeden bahsediyoruz. İlerleyen süreçte hasat hacmini genişleterek silaj ihtiyacını bu tesisten karşılayacağız, yem anlamında da maliyetimiz yüzde 50 oranında azalacak.” Azalacak. Sakarya’mıza, çiftçimize, ülkemize hayırlı olsun” dedi.

İlk denemenin ardından ekim işlemi daha geniş alanlarda gerçekleştirilecek ve mısır silajının yerine “pakong” bitkisi Sakarya’da yaygınlaştırılacak.

haberyesilhisar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etlik Evden Eve Nakliyat
Tadilat, temizlik, kurye,Uydu Servisi,Tv tamiri Ve aradığın daha fazla hizmet için fırsatları kaçırma!
Başa dön tuşu