Haber

Türkiye’nin tarih boyunca en çok depreminin meydana geldiği yer Antakya

Antakya, ülkemizde meydana gelen büyük depremden en çok etkilenen yerlerden biridir. Antakya, Türkiye tarihinin en büyük depremlerine maruz kalmış bir şehirdir. Türkiye tarihinde son 2.250 yılda yaşanan 100 büyük depremin en az 15’i Antakya’da meydana geldi.

Antakya, IV. 16. yüzyılda İskender’in komutanlarından Seleukos tarafından Antiochia adıyla kurulmuştur. Daha sonra Seleukos Krallığı’nın başkenti oldu. Şehir, yol güzergahları üzerinde olduğu için değerli bir merkez haline geldi. Hristiyanlık, Kudüs dışında ilk kez Antakya’da yayıldı. 1. yüzyılın sonunda Roma İmparatorluğu’nun en değerli üçüncü şehriydi. Ancak Antakya kurulduğu temel nedeniyle tarih boyunca hep depremlere maruz kalmıştır. Halil Sahillioğlu, Ümit Ekin, Mehmet Yusuf Çelik, Gürhan Bahadır, Finkel-Ambraseys, Mehmet Tekin, Selim Kaya-Rahime Kıyılı, Rahime Deniz, Nuh Arslantaş, Alaattin Dolu, Muharrem Kesik, Yahya Avcı’nın Antakya tarihi ve depremler üzerine araştırmaları bulunmaktadır. bölge. .

ŞEHİR HASAR GÖRDÜ
Antakya’da tarihte tespit edilen ilk deprem M.Ö. 148 yılında meydana gelmiştir. Sonra MÖ 130’da başka bir sarsıntı oldu. Şehir MÖ 69 depreminde harabeye dönmüştür. MS 35 ve 115 yıllarında meydana gelen depremler Antakya’yı tahrip etmiştir. 13 Aralık 115 depreminde Roma İmparatoru ve ordusu Antakya’daydı. Deprem bir gümbürtüyle başladı, ardından yer şiddetle sarsıldı ve ağaçlar devrildi. Tarihçiler muhtemelen 260.000 kişinin öldüğünü abartıyorlar. Artçı sarsıntılar günlerce devam etti. Suriye’de Efemiyya (Epemiye) ve Beyrut gibi yerler de depremden etkilendi. Ortaya çıkan dalgalar Lübnan kıyılarına zarar verdi.
245, 334, 458 ve 506’da da depremler meydana geldi. II. 236 yılında Seleukos tarafından nehir yatağına yaptırılan ve yerleşime açılan ada, 458 yılındaki depremde harap olmuş ve terk edilmiştir.
Antakya 525 yılında meydana gelen yangının izleri silinemeden 526 yılındaki depremde yerle bir olmuş ve binlerce insan hayatını kaybetmiştir. 29 Mayıs 526 depreminde kentte şenlikler olduğu için ziyaretçiler de vardı. Ayrıca deprem yemek saatlerinde gerçekleştiği için çok can kaybı yaşanmış ve depremde Antakya Patriği Afronius hayatını kaybetmiştir.
526 büyüklüğündeki depremin sancılarının tamamen geçmesinden iki yıl sonra, 21 Kasım 528 tarihinde Antakya tarihinin en şiddetli sarsıntılarından biri meydana geldi. Şehirdeki birçok bina ve surlar yıkıldı. Bir önceki depremde onarılan tüm binalar yıkıldı. Sarsıntı Lazkiye ve Samandağ’ı da etkiledi. Depremin ardından kent halkı korkularından dağlarda ve çadırlarda yaşamaya başladı. Şehrin nüfusu azaldı. İki deprem Tanrı’nın gazabı olarak algılandı ve Tanrı’nın kendisine ait olan şehri koruyacağı umuduyla şehre Tehoupolis (Tanrı Şehri) adı verildi.
Sonraki yıllarda da depremler hız kesmeden devam etti. Şehir 551, 557, 577 depremleriyle harap olmuştur. 31 Ekim 588 depreminde 60 bin kişinin öldüğü söylenmektedir. 22 Şubat (veya Mart) 713 tarihinde meydana gelen deprem Antakya, Halep ve Kinnasri’yi de etkilemiştir ( kuzey Suriye’de) ve birçok bina yıkıldı.

10 bin kişi öldü
Aralık 848 depremi Antakya’da büyük yıkıma neden olmuş ve 20 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Deprem Mısır’dan Irak’a kadar geniş bir alanı etkiledi. 27 Ocak 860 tarihinde meydana gelen deprem, Antakya’daki binaları, kaleyi ve köprüleri yerle bir etti. Surların üzerindeki 1500 ev ve 90’dan fazla burç yıkıldı ve çok sayıda insan hayatını kaybetti. Asi Nehri’nin yatağı da deprem sırasında değişti. Kel Dağ’dan kopan bir modül denize düştü. Deprem sırasında ürkütücü sesler duyuldu ve halk korku içinde evlerini terk ederek şehri terk etti. Daha sonra yakın şehirlere göç ettiler.
956 yılında Mısır’a kadar olan bölgeyi etkisi altına alan büyük deprem, Antakya’da 1500 evin ve şehir burçlarının yıkılmasına neden olmuştur. 971’de Antakya’da bir deprem daha meydana geldi. 977’de meydana gelen deprem şehre büyük zarar verdi ve surların çoğu yıkıldı. Mart 1053 depreminde Antakya’da şehrin patriği ile birlikte 10 bin kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor. 1074 veya 1075 yılında meydana gelen depremle şehir bir kez daha sarsıldı.
1082 depreminde Antakya surlarının 86 burcu yıkılmıştır. 6 Ekim 1091’de (veya Eylül 1091) Antakya bir başka şiddetli depremle sarsıldı. Surlar yıkılırken, burçların yaklaşık 70’i yıkıldı. Birçok insan öldü. Deprem Nusaybin’i de etkiledi.

MEDRESE TAÇLI

1114 yılında Maraş’tan Suriye’ye kadar olan bölgeyi etkileyen deprem Antakya’da da büyük hasara yol açmıştır. 20 Ekim 1138’de Halep’i şiddetli bir deprem vurdu ve sarsıntılar yaklaşık sekiz ay sürdü. Tarihçiler depremi “Buğdayın kevgir içine düşmesi gibi yer sarsıldı, taşlar birbirine çarptı, evler çöktü” sözleriyle anlatırlar. Bu depremin Antakya’ya olan etkisini tam olarak bilmiyoruz. 6 Eylül 1157’de Şam’dan Antakya’ya kadar uzanan geniş bir alanda şiddetli bir deprem oldu. Depremden Antakya’nın yanı sıra Nusaybin, Halep, Hama, Seyzer, Humus, Hısnu’l-Ekrâd, Kefertab, Maarrütünnuman, Salamiyya, Efâmiye, Trablus, Lazkiye ve Şam kentleri ile çevre yerleşim birimleri de etkilendi. Lazkiye’de zemin yarıldı ve suda duran bir heykel ortaya çıktı. Tarihçilerin anlattığı bu olay, tarihin daha önceki dönemlerinde bölgede yaşanan şiddetli sarsıntıları gösteriyor.
Hama’da yaşanan şu olay, sarsıntının şiddetini ortaya koyuyor: “Hama şehrinde küçük çocuklara ders veren bir şeyh, depremden kısa bir süre önce dışarı çıktı ve döndüğünde medresenin yıkılmış olduğunu gördü. Medresedeki bütün çocuklar Enkaz altında yaşamını yitirdi. Akıbetini sormaya gelen olmadı.” Depremden en çok zarar gören şehrin Hama olması nedeniyle depreme “Zelzelet’ü-Hama” adı verildi. Artçı sarsıntılar 14 ay devam etti. Hatta bazı tarihçiler yedi yıl boyunca sık sık sarsıntılar olduğunu söylüyor.

İskenderiye Feneri Yıkıldı
29 Haziran 1170’de aynı gün arka arkaya üç deprem meydana geldi. Öğleden sonra meydana gelen depremde Şam’dan Antakya’ya oradan da Tarsus, Beyrut, Akka ve Kıbrıs’a kadar uzanan geniş bir bölge ağır hasar gördü. Antakya’daki büyük Rum Kilisesi ile kentteki birçok kilise ve ev yıkıldı. Akdeniz’de meydana gelen büyük dalgalar, kıyı kentlerine büyük zarar verdi. İskenderiye Feneri yıkıldı.
1302 yılında Antakya ve Adana’yı etkisi altına alan bir sarsıntı oldu. Antakya’yı etkileyen şiddetli depremlerden biri Aralık 1387’de meydana geldi. Sarsıntı Halep ve çevresinde hissedildi. 18 Aralık 1403, 20 Şubat 1404 ve 1405 Halep depremlerinin Antakya’ya etkisini bilmiyoruz. 1407 Nisan’ında Antakya’da bir deprem daha meydana geldi. Çok sayıda ev yıkılırken 100’den fazla kişi hayatını kaybetti.
29 Aralık 1408 gecesi Antakya’yı da etkisi altına alan ve Halep’ten Trablus’a kadar geniş bir bölgede hissedilen şiddetli bir sarsıntı daha meydana geldi. Lazkiye, Cebele ve Balatnes şehirleri harap oldu. Antakya yakınlarındaki Şuğr ve Bekas kaleleri tamamen yıkıldı. Depremde büyük yarıklar oluştu ve Kusayr Kalesi’nden Selfehum’a kadar geniş bir alanda her şey alt üst oldu. Tarihçi Makrîzî, “Bir dağın eteğine kurulmuş olan Selfehum şehri, dağın zirvesinden yaklaşık 1 mil yukarıdayken yıkıldı, ama kimseye bir şey olmadı” diyor. Sarsıntı Kıbrıs adasında da etkili oldu ve çok sayıda binayı yıktı. Akdeniz’de meydana gelen depremin yol açtığı dalgalar nedeniyle çok sayıda gemi karaya oturdu.
15 Nisan 1726 günü öğle saatlerinde Halep’te bir deprem meydana geldi. İskenderun halkını paniğe sürükleyen depremin Antakya’daki etkilerini bilmiyoruz. 25 Eylül 1738’de Amanos (Elma Dağı) bölgesinde meydana gelen deprem birçok yeri harabeye çevirdi. Antakya’nın bazı surları ve bazı evler yıkıldı.
30 Ekim 1759’da Şam’da meydana gelen ve Antakya’da hissedilen depremin etkisi hakkında elimizde çok fazla bilgi yok. Ancak bu depremden sonra 28 Kasım gecesi Halep fazla etkilenmezken Antakya’da bazı evler yıkılmış ve birkaç kişi hayatını kaybetmişti. 13 Ekim 1760’da Suriye’de Antep, Antakya ve Seyzer’de şiddetli bir deprem meydana geldi. Antakya’da Cundi Hamamı, dükkanlar ve evler yıkıldı. Cisr-i Hadid denilen yerdeki palanka bile depremle yıkıldı.


ANNESİ KIZINI BİLMİYORDU

13 Ağustos 1822’de akşam saatlerinde meydana gelen ve 10-12 saniye süren deprem, Halep, Antakya, İskenderun, Antep, Kilis, Lazkiye, Trablus ve Maarrutunnuman gibi bölgelerde büyük yıkıma neden oldu. 20.000 kişinin hayatını kaybettiği söyleniyor. Tarihçiler, bu beyin sarsıntısı nedeniyle “babanın öyle bir kargaşaya neden olduğunu, oğlunun annesini ve kızını tanıyamadığını” söylüyorlar. Binlerce insan hayatını kaybetti, binaların yarısından fazlası yıkıldı ve insanlar şehri terk etti. Halep’teki Fransız Konsolosluğu tercümanının depremi “… Yer altından sesler geldi ve hemen ardından herkesi dehşete düşüren bir şok geldi. Kağıda döktüğüm detaylar asla gün ışığına çıkmayacak, derledim. sadece babam ve bazı arkadaşlarım o felaketlerde nasıl olduğumu bilsinler diye” Şoktan sonra çok yüksek duvarlarla çevrili dar bir avluya çekildik. Yer durmadan 15 dakikada bir hareket ediyordu. Her sarsıntıda duvarların başımızın üzerine eğildiğini ve içlerinin yarılıp açılıp kapandığını gördük. Tepelerinden kopan taşlar adeta ayaklarımızın dibinde yuvarlanıyordu” diyor.
13 Ağustos depreminden sonra 5 Ekim’e kadar çok sayıda artçı sarsıntı oldu ancak bunların 16’sının şiddetli olduğu bilgisi var. Nitekim 12 Şubat 1823’te yazılan konsolosluk raporunda, “…Üzülerek söylüyorum ki bu memlekette birbiri ardına meydana gelen depremleri bildiriyorum. Yaşananların bir daha yaşanmaması bu talihsiz insanları sarstı ve açık havada soğuk geceler geçirmelerine neden oldu.”Acımız had safhada ve düzensizlik devam ediyor. Çünkü sarsıntılar tam biterken yeni bir dalga geliyor ve eskisinden daha şiddetliydi. Kendi açımdan söyleyecek olursam, gelecek neslin yere basmakta zorlanacağını söyleyebilirim. O kadar korkmuştum ki damarlarımdan korku fışkıracak gibiydi. Ben bu ülkede yaşıyordum.” Yeter ki sağlam taş duvarlı bir binada uyuyabileyim” denildi.

3 Nisan 1872’de Amik Ovası’nda şiddetli bir deprem daha oldu. Ambraseys, depremin büyüklüğünü 7.2 olarak varsayıyor. Antakya, Kumlu, Samandağ ve Altınözü etkilendi. Birden fazla ev ve dükkan yıkılırken 1000’den fazla insan hayatını kaybetti. Antakya’da kale, belediye binası, İhsaniye (Ağa) Camii, Cami-i Kebir, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi (Sen Paulos ve Petros Kilisesi) gibi birçok tarihi yer depremde yıkıldı. Birçok köy yok oldu. Şam’a kadar hissedilen depremde Halep’te de konutlar yıkıldı.

KAYNAK: SABAH GAZETESI

ilgazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu