Haber

Yüksek Nem Doğu Karadeniz Bölgesinde Orman Yangınlarını Önlüyor

DOĞU KARADENİZ’de, sıcak havayla birleşince hayatı çekilmez hale getiren iklim ve nem oranının yüksek olması nedeniyle herhangi bir orman yangını yaşanmadı. Trabzon Üniversitesi’nden Recep Kiriş, “Nemi, havadaki su kabarcıkları olarak tanımlayabiliriz. Bu su kabarcıkları yaprakların kurumasını engeller ya da yanma oranını azaltır. Yağışla birlikte sıcaklık da düşük olduğu için orman yangınlarının çıkmasını engeller. nem.”

Hava sıcaklıklarının bazı yerlerde mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, 2023 yılının ilk 8 ayında ülke genelinde birçok şehirde orman yangınları yaşandı. Ocak-Ağustos ayları arasında; Ege, Marmara, Trakya, İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde 48, Karadeniz’in orta ve batı kesimlerinde 5 olmak üzere toplam 53 ilde orman yangınları görüldü. Farklı mevsim ve aylarda çıkan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman alanı zarar gördü. Her mevsim yağışlı ve nemli bir iklime sahip olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kıyı şeridinde yer alan Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Giresun, Samsun ve Gümüşhane’de yılın ilk 8 ayında orman yangını yaşanmadı. ve iç kesimlerde bulunan Bayburt. Orman yangınları ılıman ve karasal iklim özelliklerine sahip bölgelerde daha sık görülürken, Doğu Karadeniz bölgesinin yüksek nemli iklimi orman yangınlarını önledi.

‘SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA KARADENİZ’DE YANGINLAR ÇIKIYOR’

Trabzon Üniversitesi Şalpazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve Afet Uzmanı Recep Kiriş, Türkiye’de orman yangınlarının en çok yaz aylarında Ege ve Marmara bölgelerinde görüldüğünü söyledi. Karadeniz’de yangın döneminin kış mevsiminde yaşandığını belirten Kiriş, “Karadeniz bölgesinde yangınlar sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıyor. Yaz aylarında ise Karadeniz bölgesinde yağışlar yoğun, nem oranı yüksek oluyor. oranının yüksek, sıcaklıkların ise Ege ve Marmara bölgelerine göre daha düşük olduğunu belirterek, “Yangınların daha az olmasını hatta hiç olmamasını sağlıyor” dedi.

‘NEM ORMAN YANGINLARINI ÖNLER’

Nemin önemine vurgu yapan Kiriş, “Nemi, havadaki su kabarcıkları olarak tanımlayabiliriz. Bu su kabarcıkları yaprakların kurumasını engeller veya yanma oranını azaltır. Yağışla birlikte sıcaklık da düşük olduğundan orman yangınlarının çıkmasını önler. Karadeniz’de sonbahar aylarında nemin azalmasıyla birlikte “Ağaçlar kuruyarak orman yangınlarına karşı duyarlı hale geliyor. Bu nedenle orman yangınları sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıyor” dedi.

‘KARADENİZ ŞANSLI AMA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANIYOR’

İklim değişikliğine bağlı olarak değişikliklere dikkat çeken Kiriş, “Karadeniz bölgesi yaz aylarında diğer bölgelere göre daha şanslı. Çünkü hem nem hem de yağış diğer bölgelere göre daha fazla. Orman yangınları daha az, hatta hiç yok. Bu yıl orman yangınları daha az oluyor, hatta hiç yok.” sadece Kastamonu ve Amasya bölgelerinde görüldü. Geçen kış da şanslıydık. Bu yıl da büyük ve zarar verici bir orman yangını beklemiyoruz. Ancak iklim değişikliğiyle birlikte yağışlar azalacak, nem azalacak, sıcaklıklar artacak. Kuraklığın yanı sıra yangına uygun orman alanları da yıllar geçtikçe artacak. Sadece ülkemizde değil; Dünyanın birçok yerinde orman yangınlarının arttığını görüyoruz. Ormanların yangına karşı hassasiyet düzeyleri değişecek ve daha kolay alev alan ormanlarla karşılaşacağız. Bu nedenle önümüzdeki dönemlere şimdiden hazırlanmalı, bireysel ve toplumsal farkındalık düzeyimizi arttırmalıyız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Etlik Evden Eve Nakliyat
Tadilat, temizlik, kurye,Uydu Servisi,Tv tamiri Ve aradığın daha fazla hizmet için fırsatları kaçırma!
Başa dön tuşu