İş

EYT’ye emeklilik başvurusunda ‘8 Kod’ uyarısı!

Nurdoğan ARSLAN ERGÜN

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Mali Müşavir Emin Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce istihdam edilen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındakilerin belirlenen sayıda prim ödemesi yapmış olması gerekiyor. günler. Başvuru için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Başvuru yapıldıktan sonra ilk maaşlar bir sonraki aydan itibaren kazanılır. İş Kanunu’na göre emekli personel son işyerindeki çalışmaları karşılığında hak ettikleri kıdem tazminatını alma hakkına sahiptir.

Bu kapsamda patronlara Kredi Garanti Fonu’ndan da destek veriliyor. Sosyal Güvenlik Danışmanı Emin Yılmaz bu noktada 8 Kod’a dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “1’den 50’ye kadar kodlar var. 8 Kodu emeklilik nedeniyle çıkışı kapsıyor. Farklı bir kod ile çıkış yapılması emekliliğe engel değildir ancak Kod 8 işçi ile işveren arasında kıdem tazminatına delildir. Farklı bir kodla çıkış verilirse kıdem tazminatı yakılabilir. Bu iş mahkemelerine de yansıyor.”

işe dönüş için 30 gün

Çalışanın bire bir günlük tahsis talebinde bulunması halinde ertesi gün sosyal güvenlik esas primine tabi bildirimde bulunarak işyerinde kesintisiz olarak çalışmasına devam edebilecektir. EYT kapsamında emekli olanlar ise 30 gün içinde aynı işyerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında SSK taban prim indiriminden yararlanabiliyor.

Bu esas bir defaya mahsus geçerlidir. Yani işe girip çıktığınızda ve tekrar başvurduğunuzda geçerli olmuyor. Ayrıca farklı bir işyerinde işe başlayanlar yüzde 5 prim matrahından yararlanamıyor. Emin Yılmaz, bu noktada 30 günün aşılması halinde hak kaybı yaşanacağına dikkat çekiyor. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyenler, dilekçe vermeden önce patronlarıyla tekrar çalışmak isteyip istemediklerini konuşmalılar.

Çünkü emeklilik dilekçesi ile iş sözleşmesi kendiliğinden sona ermektedir. Bu, yeni bir iş sözleşmesi imzalamayı gerektirir. Sosyal Güvenlik Kurumu Müşaviri Emin Yılmaz, bu noktada sözleşmelerdeki hususi unsurlara dikkat çekiyor. Çünkü mevcut iş sözleşmesinde ’emekli olduktan sonra bu işyerinde çalışamaz’ gibi bir madde varsa, tekrar işe dönüş zorlaşır. Bu nedenle emekli, dilekçesinden önce patronla anlaşma halindedir.

18 yaş için kısıtlama yok

Sosyal Güvenlik Kurumu Emin Yılmaz, EYT’de 18 yaşından önce sigortalı olanların yararlanamayacağına dair yanlış bir algı olduğunu belirterek, “18 yaşından küçüklerin prim günleri hizmet gününe ekleniyor” dedi.

“Maaş ve izinler düşebilir”

Tekrar çalışmaya başlayacaklar için kıdem tazminatı sorunu yaşanabileceğine işaret eden SGK Uzmanı Ali Duman, “Tekrar çalışmaya başladığında işveren kıdem tazminatını aylara bölebiliyor. Bununla ilgili bir düzenleme yok. Bu istenmeyen bir durum olur” dedi.

haber-resadiye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu