Haber

Sadece Sesleriyle Değil, Kalemlerini Konuşturarak Yazarlık Yapan Ünlü İsimler

Pek çok ünlü sanatçının kitap yazdığını takdir edebilirsiniz. Yerli yabancı fark etmeksizin edebiyat dünyasına büyük ‘katkılar’ sağlayan müzisyenler, sanat dünyasında da kendilerine bir isim daha edindiler. Peki kitapları olan müzisyenler kimler? Son öğedeki isim de size küçük bir şok verecek!

Buyrun…?

Kaynak:https://www.mentalfloss.com/posts/mus…

15. Teoman:

Türk rock müziğinin sevilen isimlerinden Teoman’ı takdir edebilirsiniz. Şarkı söylemenin yanı sıra yazar olarak da çalıştı. ‘Fasa Fiso’ adlı kitabında musiki sözlerinin yanı sıra günlük tarzında yazdığı notlara, denemelere ve görüşlere yer verdi.

14. Nihat Doğan:

Bildiğiniz gibi Nihat Doğan. Geçtiğimiz yıllarda ‘Ülkemin Koyunları’ adında ilginç bir kitap yayınlamıştı. ‘Özel’ diyebileceğimiz bu kitabın açıklaması şu şekilde:

‘Yıllar önce Nihat Doğan diye bir adam varmış, doğruyu olduğu gibi haykırmış, doğruyu söylemiş!’ Bize demokrasiden ve özgürlükten bahsetti, vesayete karşı çıktı, halkın yanında oldu, mazlumun yanında oldu, Türk ile Kürt’ü kardeş yapmaya çalıştı, şarkılar söyledi, ‘Dur’ dedi. söz konusu. ‘Yeterli!’ söz konusu. Böyle bir Nihat Doğan kompozisyonu çizmek için bu kitabı yazdık.’

13. Çağatay Akman:

Çağatay Akman, müzisyen kimliğini bir kenara bırakıp yazmaya başlayan isimlerden biri. 2019 yılında ‘Nasıl Çağatay Akman Oldum?’ Kitabını hayranlarına tanıttı. Kitabın tanıtım bülteninde yer alan açıklaması şu şekilde:

Sadece 19 yıllık bir hayatı anlatmıyor. Aynı zamanda talih sadece onu arayan kişinin kapısını çalar, onu teyit eder. Kitabın adına bakarak bir iddia ortaya atmaya çalıştığımızı sanmayın. Bu kitap, soyadıyla anılma aşamasına gelen ‘Bizim Çato’lu bir gencin yeni hikayesine sadece küçük bir önsöz bırakıyor…

12. Nil Karaibrahimgil:

Müzik ve oyunculuk bölümünde yer almanın yanı sıra köşe yazarlığı da yapan Karaibrahimgil, 2015 yılında ‘Nil Kelebekleri’ adlı bir kitap yayınladı.

11. Ferdi Tayfur:

Arabesk müziğin öncülerinden Ferdi Tayfur, ‘Şekerci Çırağı’ adlı kitabında kendi hayatını anlatıyor. Bu roman da çok sevildi ve kısa bir süre sonra ‘Yağmur Durduğunda’ kitabını yazdı.

10. Zerrin Özer:

Zerrin Özer, ilk kez 2006 yılında yayınlanan ‘Sarışın Küçük Bir Kız’ adlı kitabında ‘Müzik olsaydım… Bu müzikte tek bir uzun çığlık olur, bu çığlık hayatı anlatırdı’ diyor.

Yani ne düşünüyorsun? Yorumlarda buluşalım!

9. Woody Guthrie:

Büyük Buhran sırasında yoksulluğa düşen bir çiftin öyküsünü anlatan ‘House of Earth’ adlı kitabın Woody tarafından yazıldığına inanılıyor. Kitabın asıl yazarı Douglas Brinkley’in bu kitap fikrini 1930’larda Woody Guthrie’den aldığı ve 1947’de yayımlanması için ilk adımların atıldığı öğrenildi.

8. Nick Mağaraları:

The Bad Seeds ve The Birthday Party’nin solisti King Ink şarkısını çıkardıktan sonra 1989’da ‘And the Ass Saw the Angel’ kitabını yazdı.

7. Dolly Parton:

Dolly Parton, ünlü bir country müzik yıldızıdır ve aynı zamanda ‘Backwoods Barbie’ olarak da bilinir. 65 albüm çıkardı, birçok filmde rol aldı, COVID-19 aşısı için fon topladı ve Imagination Library aracılığıyla dünya çapındaki çocuklara yaklaşık 200 milyon ücretsiz kitap gönderdi. Ayrıca yemek kitapları, çocuk kitapları, otobiyografiler ve şiir koleksiyonları ve sözler yazmıştır. Ayrıca Parton, ‘Koş, Gül, Koş’ adlı bir roman yazmak için James Patterson ile işbirliği yaptı. Roman, geçmişini geride bırakmak isteyen yetenekli bir şarkıcının Nashville’e gelişiyle ilgili iddiaya girer.

6. Leonard Cohen:

Leonard Cohen, müziği yayınlamadan önce bir yazar olarak öne çıktı. McGill Üniversitesi’nde öğrenciyken şiirler yayınladı ve ödüller kazandı. İlk şiir kitabı 1956’da çıktı ve daha sonra birkaç şiir derlemesi yayınladı. Cohen, söz yazarı olarak kariyer yapmak için 1967’de New York’a taşındı. Aynı yıl ilk albümünü çıkardı. 2016 yılında vefat etti ve altı yıl sonra bir hikaye koleksiyonu ortaya çıktı.

5. Richard Cehennem:

Richard Hell (gerçek adı Richard Lester Myers), Leonard Cohen gibi bir kayıt sanatçısı olmadan önce bir şairdi. Hatta takma adını 19. yüzyıl şairi Arthur Rimbaud’nun Cehennemde Bir Mevsim’inden almıştır. Hell, 1960’ların ortalarında şair olmak için New York’a taşındı; Kendi bağımsız yayınevini kurdu, Rolling Stone gibi yayınlar için şiirler yazdı ve Televizyon olacak seti yarattı.

4. Ray Manzarek:

Hatta müziklerinde kitaplara, oyunlara ve şiirlere göndermeler yapan The Doors, adını William Blake’in bir şiirinden alan Aldous Huxley kitabından almıştır. Klavyeci Ray Manzarek ilk romanı The Poet in Exile’ı 2002’de yayımladı. Bu, sahte ölüm numarası yapan bir rock yıldızı olan Jordan adlı bir karakterin hikayesidir ve The Doors’un solisti Jim Morrison’ın ölümünü ‘gizlediğine’ dair uzun süredir söylentilere dayanmaktadır. Manzarek, Amerikan İç Savaşı sırasında geçen bir hayalet hikayesini anlatan 2006 tarihli ikinci romanı Snake Moon’da farklı bir yöne gitti.

3. Bruce Dickinson:

Iron Maiden’ın vokalisti olarak tanınan müzisyen Bruce Dickinson, ilk kitabı The Adventures of Lord Iffy Boatrace’ı 1990’da yayımladı. Dickinson bu kitabı Iron Maiden ile turneye çıkarken yazdı ve çalışmalarını grup arkadaşlarıyla coşkuyla paylaştı. Davulcu Nicko McBrain, “Dayanılmazdı çünkü otobüste bir şeyler yaparken yeni bir bölümü yeni bitirmişti ve size lanet hikayeyi okumak istedi!” diyor.

2.Morsey:

The Smiths’in baş vokalisti Morrissey, 2013 yılında otobiyografisini yazdığını duyurdu. Yayınevleri arasında büyük bir rekabet başlamış ve sonunda Penguin, klasik dizi adı altında anıları yayınlama hakkını elde etmiştir. Penguin ayrıca Morrissey’in ilk düzenleme girişimi olan List of the Lost’u yayınladı. Ancak roman 2015 yılında olumsuz eleştiriler aldı ve Literary Review tarafından ‘Kötü Cinsel İlişkinin Tanımı’ ödülüne layık görüldü.

1. Jimmy Buffet:

Jimmy Buffett’ı şarkılarıyla tanısak da 1988’de çocuk edebiyatından bir parça verdi. ‘The Jolly Mon’ adlı kitabını 9 yaşındaki kızı Savannah Jane Buffett ile birlikte yazdı. New York Times’ın çok satanlar listelerinde üst sıralara tırmanan kitap, bir dönem edebiyat dünyasında ses getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu